Färg på fasaden

Från början hade vi tänkt oss ett helsvart hus, med både svarta fönster och svart fasad. Men eftersom det blev fel i leveransen av fönster och huset nu istället har vita fönster (!!) fick vi tänka om. Vi var nu tveksamma till en helsvart fasad eftersom vi inte ville att kontrasten mellan fönster och fasad skulle bli för skarp mot de vita fönstren.

Istället bestämde vi oss för att måla med Jotun Trebitt oljelasyr som visar träets naturliga ådring väl, i nyansen “järnvitriol”. Vi testade på provplanka först och gillade den gråbruna färgen.

Eftersom huset levererades helt omålat har vi i sommar grundmålat med Visir oljegrund och sedan strukit två gånger med oljelasyren. Fasaden har fått en fin lyster och färgen har varit riktigt bra att måla med.
Lite tveksamma har vi varit till resultatet som inte blev exakt som vi hade tänkt oss. När färgen kom upp blev den mer brun och inte så grå som den blev på provplankan vi målat innan. I färgaffären berättade de för oss att slutresultatet med en lasyr alltid är svår att förutse och att färgen beror mycket på träets kvalitet, ålder osv.
Ett tag var vi inne på att måla huset svart i alla fall, men nu så tänker vi att vi ändå behåller det bruna. Dels för att vi tycker det passar till husets form som ju för tankarna till 70-talet och dels för att det kanske är en ganska tidlös färg (; )) om vi har tur…

utsida

Join the Conversation

2 Comments

  1. Tycker det blir jättefint! Min erfarenhet av lasyr är att träts färg ger en brun/gul ton de första lagren för att sedan mer och mer överensstämma med färgburkens. Så redan nästa strykning kommer ni se skillnad.

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: